Padel

Padel

Vaikka padelista onkin viime aikoina tullut entistä suositumpi laji myös Suomessa, niin kaikille laji ei ole lainkaan tuttu. Tästä syystä keräsimme tähän artikkeliin tiivistetysti kaiken tarvittavan tästä viihdyttävästä pelistä pähkinänkuoressa. Kerromme tässä artikkelissa mitä se on, miten suosittua se on tällä hetkellä ja mistä sen suosio johtuu, sen historiasta, säännötä, välineistä sekä miltä padelin tulevaisuus näyttää. Lisäksi artikkeli tarjoaa pientä nippelitietoa tästä upeasta lajista!

Padel-mailan päällä pallo ja kentän verkko.

Tämä artikkeli sisältää:

  • Yleistä tietoa
  • Historia
  • Säännöt
  • Kentät Suomessa

Mitä padel on?

Padel on ensinnäkin mailapeli, jossa riittää vauhtia. Monen mielestä tässä lajissa yhdistyvät niin squashin kuin tenniksen parhaat puolet ja esimerkiksi pistelasku muistuttaa tenniksestä tuttua pistelaskusysteemiä. Padel tarjoaa harrastajalleen hauskan tavan liikkua mukavassa seurassa. Samalla se tarjoaa tilaisuuden kohottaa omaa kuntoa haastavan lajin parissa. Monipuolisuutensa ansiosta padel sopii hyvin monenlaisille liikunnasta kiinnostuneille harrastajille lapsista ikäihmisiin. Kaiken lisäksi padel on melko sosiaalinen peli, sillä sitä pelataan nelinpelinä.

Lajin suosio

Suomessa lajia alettiin harrastaa vasta vuonna 2003 mutta sen suosio on viime aikoina suorastaan räjähtänyt ja se on suosittu laji etenkin sellaisten keski-ikäisten miesten keskuudessa, jotka ovat aikoinaan pelanneet joko tennistä tai sulkapalloa. Vuonna 2021 oli Suomeen tarkoitus rakentaa lähes 400 uutta padel-kenttää, mikä kertoo padelin hurjasta suosiosta. Samaan aikaan arvioitiin, että 100 000 padel-harrastajan rajapyykki tulisi menemään Suomessa rikki kahdessa vuodessa.

Vuoden 2021 alkupuolella Suomessa arvioitiin olevan lähes 38 000 harrastajaa, mikä oli kolminkertainen määrä verrattuna kahden vuoden takaiseen pelaajamäärään. Koronaepidemia oli mukana vaikuttamassa pelin suosion kasvuun Suomessa, sillä padel tarjosi mahdollisuuden tavata ihmisiä pienellä intiimillä porukalla kivan tekemisen äärellä silloinkin, kun monet muut paikat olivat kiinni. Maailmalla padel on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Tämä kertoo padelin hurjasta suosiosta sekä Suomessa että maailmalla! Lajin mahtimaana pidetään Espanjaa, jossa padel on ohittanut jopa jalkapallon suosituimpien urheilulajien joukossa.

Suosio ei olekaan mikään ihme, sillä padel on erityisen mukava ja helppo mailapeli, johon jo aloittelija pääsee kivasti mukaan. Monen mielestä padel on huomattavasti esimerkiksi tennistä helpompi mailapeli. Monet pelaajat ovat kertoneet jääneensä peliin koukkuun saman tien peliä kokeiltuaan. Jos esimerkiksi samasta kaveripiiristä tai vaikka työporukasta löytyy yhtä innokkaita padelin pelaajia, on kynnys treeneihin vaikkapa töiden jälkeen matala.

Tulevaisuus

Harrastuksen tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä pelaajamäärät ovat jatkaneet kasvuaan. Toisaalta joissakin maissa on jo ehditty nähdä toisenlaistakin kehityskulkua, sillä esimerkiksi Ruotsissa on uutisoitu padelhuuman jo päättyneen. Osa padelin ympärille yritystoimintaa rakentaneissa yrittäjistä pelkääkin, että Suomessakin tällainen huuman laantuminen voisi olla mahdollista. Ruotsissa padel-kentille ei enää riitä innokkaita pelaajia, mikä on johtanut siihen, että jopa kokonaisia padel-halleja on suljettu. Esimerkiksi squash koki aikoinaan lähes tähdenlentomaisen nousun, minkä jälkeen seurasi dramaattinen lasku ja padel-piireissä tehdäänkin nyt kovasti töitä, ettei pelin kohdalla kävisi samoin. Nähtäväksi jääkin, millainen tulevaisuus padelia odottaa Suomessa ja maailmalla.

Pientä nippelitietoa padelista

Meksikolainen Enrique Corcuera mainitaan usein padelin kehittäjänä. Peli on saanut alkunsa jo vuosina 1968 – 1969 Meksikon Acapulcossa, josta se levisi muun Meksikon kautta Espanjaan. Lajilla on siis kestänyt yllättävän kauan rantautua Suomeen, sillä Suomeen lajin katsotaan saapuneen vasta vuonna 2003. Espanjassa padel saavutti erittäin suuren suosion ja aluksi sitä pidettiinkin Espanjassa älykköjen lajina.

Myös suomalainen design on lyönyt oman leimansa padel-harrastukseen. Ikoninen Marimekko on nimittäin tehnyt yhteistyötä Adidaksen kanssa ja valmistanut padel-harrastajien iloksi upeita kenkiä, joissa on kiva mitellä omia taitoja toisten lajin harrastajien kanssa. Suomalaista designia arvostavalle padel-harrastajalle tämä on varmasti mieleinen nippelitieto!

Välineet

Hyvä uutinen on se, ettei sinun alussa tarvitse välttämättä hankkia kovinkaan paljon välineitä päästäksesi alkuun, sillä padel-mailoja ja jopa -palloja on mahdollista vuokrata monilta kentiltä. Alussa onkin tärkeintä, että sinulla on hyvät pelaamiseen sopivat kengät sekä mukavat vaatteet, joissa on kiva liikkua pelin nopean pelirytmin mukaan. Muiden välineiden ostamista omaksi kannattaa harkita siinä vaiheessa, kun padel on selvästi tullut jäädäkseen arkeesi ja harrastat sitä useita kertoja viikossa, ja kun tunnet jo hieman omaa pelityyliäsi ja -tarpeitasi.

Hyvät padel-kengät

Padelia varten kannattaa hankkia kengät, joissa on paksu pohja sekä voimakas pohjakuviointi. Kuviointi auttaa tuottamaan kitkaa, joka auttaa pelaajaa saamaan kentästä tukevan otteen. Kannattaa suosia mahdollisimman kevyitä kenkiä, sillä kevyissä kengissä on helppo vaihtaa suuntaa nopeasti sekä ottaa kentällä nopeita sprinttejä. On myös tärkeää, että kengät tukevat kunnolla nilkkaa, kantapäitä ja varpaita. On tietysti sanomattakin selvää, että kenkien tulee tuntua jalassa mukavilta, jotta pelaaminen olisi miellyttävää. Vääränlaiset kengät voivat jopa altistaa loukkaantumisille, joten kenkien valintaan kannattaa käyttää riittävästi aikaa!

Mukavat padel-vaatteet

Pelivaatteiksi kannattaa valita mahdollisimman mukavat vaatteet, joissa on helppo liikkua ja jotka eivät kiristä tai hankaa. Miehet käyttävät kentällä usein polo-t-paitoja ja shortseja ja naisilla näkee kentällä usein urheilutoppeja, trikoita ja shortsihameita. Naisten kannattaa panostaa myös hyviin urheiluliiveihin, jotta nopeatempoinen peli tuntuisi mahdollisimman mukavalta ylävartalon saadessa hyvin tukea.

Maila valitaan pelityylin mukaan

Maila kannattaa valita oman pelityylin, -tavan ja -kokemuksen perusteella. Aloittelija voi löytää hyvän mailan melko edullisesti, mutta laadukkaammista mailoista joutuu maksamaan hieman enemmän. Mailan valinnassa kannattaa huomioida myös mailan muoto. Tarjolla on timantin muotoisia, pyöreitä sekä kyyneleen muotoisia mailoja. Timantin muotoisten mailojen tyyppiominaisuus on niiden tavallista korkeampi tasapainopiste eli kärkipainotteisuus. Tämän ansiosta pallo saadaan kovaan vauhtiin, mutta samanaikaisesti sitä on tavallista vaikeampi kontrolloida. Pelaajan tuleekin osua tällaisella mailalla mahdollisimman tarkasti eli ne on tarkoitettu melko kokeneille pelaajille.

Pyöreiden mailojen tasapainopiste sijaitsee mailan keskellä. Pelattaessa pyöreällä mailalla pelaajan on tavallista helpompaa kontrolloida palloa, samalla kun peli on tavallista hitaampaa, koska pallon vauhti on tavallista hitaampi. Pyöreän mailan pinta-ala on lisäksi usein melko anteeksiantava, joten pyöreitä mailoja näkeekin usein aloittelijoilla sekä kuntoilijoilla. Kyyneleen muotoisissa mailoissa yhdistyy pyöreiden ja timantinmuotoisten mailojen ominaisuudet. Nämä mailat ovat hyvä valinta kilpapelaajille sekä ahkerille kuntopelaajille.

Maila painaa yleensä 355 g – 395 g. Yleensä keveimpiä malleja suositellaan aloittelijoille, naisille, nuorille sekä kuntopelaajille. Mailan paksuus on yleensä joko 36 mm tai 38 mm. Yleisimmin käytettävät mailat ovat 38 mm paksuisia. Yleinen nyrkkisääntö on, että paksummalla mailalla on helpompaa lyödä ja pelata kuin ohuemmalla mailalla, mutta mailan paksuutta ei kuitenkaan pidetä niin tärkeänä mailan valintaan liittyvänä kriteerinä kuin sen mallia tai painoa.

Mailoja on saatavana sekä kovalla että pehmeällä pinnalla. Oma pelityylisi vaikuttaa mailan pinnan valintaan. Kovan pinnan sanotaan antavan tavallista enemmän kontrollimahdollisuuksia, mutta samalla pallon ja pelin vauhti vähenee. Mailan pehmeän pinnan taas sanotaan antavan tavallista enemmän vauhtia, mutta samalla kontrolli vähenee.

Laadukkaat padel-pallot

Myös pallojen laatuun kannattaa panostaa. Laadukas pallo lisää pelattavuutta ja kestää kovaakin käyttöä peliominaisuuksien kärsimättä. Palloja ostetaan yleensä useamman pallon tuubeissa ja niitä kannattaakin hankkia kerralla enemmän, jotta pelaaminen olisi sujuvaa.

Tunnettuja välinevalmistajia

Padel maila maassa

Pelin historia

Padel keksittiin vuonna 1962 Las Brisasissa, talossa, jonka omisti Enrique Corcuera Puerto de Acapulcossa, Meksikossa.

Miten se keksittiin ja kuka sen keksi?

Enrique Corcuera lisäsi 3-metrisen seinän alkuperäistä seinää vasten seinäkentälle, verkon keskelle ja kaksi matalaa seinää pelikentän reunoille.

Kentän koko oli noin 10 metriä leveä ja 20 metriä pitkä, joka oli Herra Corcueran luoma suunnitelma kodissaan Estipacissa, Jalicossa, jossa hän järjesti isoja ankkajahteja ystäviensä kanssaan. Iltapäivästä lounaan jälkeen hän pelasi tällä perinteisellä seinäkentällä, jonka hän oli modifioinut lisäseinillä ja tennisverkolla, ja joka oli jo nykyisissä virallisissa mitoissa.

Kuitenkin “virallisessa tarinassa” (jota Enrique itse kertoo) ei mainita, että alkuperäistä seinää vasten oleva seinä rakennettiin, jotta pelissä käytetty pieni musta pallo ei pomppaisi naapurin tontille puolustuslinjan ylittymisen jälkeen, joka olisi tehnyt pelaamisesta hankalaa. On hauskaa ja nokkelaa, että puolustuslinjan ylittämisen ja toisesta seinästä kimpoamisen jälkeen pelaajat voivat jatkaa pelaamista, mikä johti pelin alkutekijöihin. Enriquen idea lisätä verkko kentälle loi uuden urheilulajin.

Täten voimme väittää, että tämä peli nimeltä Paddle Corcuera tai Paddle-Tennis tunnetaan nykyään nimellä padel.

Ensimmäinen sääntökirja

Enrique Corcuera

Enriquen vaimo Viviana – entinen Miss Argentiina – kokosi lajille ensimmäisen sääntökirjan, jonka hän antoi puolisolleen syntymäpäivälahjaksi.

Miten se lähti leviämään

Hohenholen prinssi Alfonso esitteli pelin Espanjassa vuonna 1970 rakentamalla kaksi kenttää Marbella Club -hotelliin. Hän oli viettänyt kesälomansa Corcueran kodissa Acapulcossa, jossa hän oli päässyt pelaamaan uutta peliä. Prinssi Alfonso säilytti kenttien tärkeimmät ominaisuudet, mutta teki niihin useita muutoksia kuten verkkoaidat sivulaidoille seinien sijaan. 80- ja 90-luvulla näillä kentillä järjestettiin “Pro-Am” -turnauksia, joita sponsoroi ”Smith & Smith” -kaupat Las Arenasista, joka on naapurusto Espanjan Bilbaossa. Herra Julio Alegría omisti nämä kaupat ja häntä pidetään yhtenä padelin historian tärkeimmistä henkilöistä hänen visionsa, promootionsa, sijoitusten ja omistautuneisuuden ansiosta padelin edistämiseen.

ensimmäinen padel-kenttä
Ensimmäinen padel-kenttä

Nämä turnaukset olivat erittäin tärkeitä padelin levittymiselle ympäri Espanjaa sekä Etelä-Amerikkaan. Pelit olivat ammattilaispelaajien ja julkkisten joukkueita, jotka esiteltiin suurimmissa espanjalaisissa aikakausilehdissä kuten ”Hola” ja ”La Semana”. Suositut artistit, aristokraatit, poliitikot ja urheilijat usein osallistuivat näihin turnauksiin. Joitain näistä henkilöistä ovat Enrique Iglesias Preysler, Patxi Andon, Borbonin herttua Antonio Ascensi, Olivia Valere, Itävallan prinsessa Bea Ausberg ja hänen sisarensa Sonia, Marokon prinsessa Zora, Manuel Santana, kreivitär Cristina Perlac, Luis Ortiz, Gunilla von Bismark, Espartaco Sartorius, José Lata Liste ja monet muut julkkikset.

Ja vähän vielä hieman sen synnystä…

Jatkaaksemme tarinaa… Club Puerta de Hierro rakensi viisi ensimmäistä kenttäänsä Madridiin. Muutama vuotta myöhemmin La Moralejasta (Madridin laitamilla olevasta asuinalueesta) tuli korkeatasoisten pelaajien keskus, jota johti kuuluisa Rafael ”Fali” Silvela, yksi International Padel Federationin perustajista. Padel aloitti leviämisen muihin maihin pääosin ystävien, liikemiesten ja suihkuseurapiirin välityksellä. Padelin tulevaisuus alkoi näyttää kirkkaalta.

Säännöt

Padel niittää suurta suosiota myös meillä Suomessa ja jotta uuden harrastuksen aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa, kokosimme tähän artikkeliin yleistä tietoa pelin säännöistä. Otteluthan pelataan padelissa nelinpelinä. Kentällä on siis aina 2 + 2 pelaajaa. Harjoitella voi toki myös 1 + 1 pelaajalla, jolloin yleensä suositaan ristiruutuun-pelitapaa.

Syötön säännöt

Aloituspallo määrittää syöttövuoron aloittajan. Aloituspallon aikana kaikki pelaajat koskevat kerran palloon ja kun kaikki ovat tämän tehneet, tulee pallon mennä vastustajan puoleiselle kentälle. Se joka voittaa aloituspallon saa valita syöttövuoron ja kenttäpuoliskon.

Syötön nyrkkisääntö on, että syöttäminen tehdään ristiruutuun. Ensimmäiseksi syötetään oikeanpuoleisesta ruudusta, jota kutsutaan ykkösruuduksi. Toinen syöttö syötetään kakkosruudusta ja syöttövuoroa vaihdetaan aina vuorotellen. Pallo syötetään alakautta ja lyödään vyötärön alapuolelta siten, että pallo pääsee pomppaamaan ennen lyöntiä syöttöviivan takana. Syöttäjä ei saa hyppiä tai kävellä samalla kun hän syöttää pallon, vaan vähintään hänen toisen jalkansa tulee olla maassa palloa syötettäessä. Syöttäjän jalkojen tulee myös olla syöttöviivan takana. Jos syötön aikana tapahtuu pieniä jalkaliikkeitä, jotka eivät vaikuta syöttöön, ovat nämä liikkeet hyväksyttyjä.

Syöttö tulee tehdä siten, että pallo pomppaa vastustajan puolella ristikkäiseen ruutuun. Tämän jälkeen pallo voi osua minne vain, lukuun ottamatta verkkoseinää. Padelissa syöttö ei voi jäädä liian lyhyeksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei pallon tarvitse pompata ruudusta ulos, vaan kun syöttö on osunut ruutuun, on peli käynnissä koko kentän toimiessa pelialueena.

Palautuksen voi tehdä vasta sitten, kun syöttö on pompannut kerran ruudussa. Kun pallo on pompannut, voi pallo osua pelialueen laseihin, minkä jälkeen pallolla voi joko pelata tai pallon voi palauttaa vastustajalle. Palauttamisen voi tehdä joko pelialueen sivu- tai takalasin kautta vastustajan puoleiselle kentälle.

Tenniksen tapaan padelissa on kaksi syöttöä. Jos syöttö on laillinen, pelaaja saa itselleen uuden syötön. Näin voi käydä esimerkiksi syötön osuessa verkkonauhaan laillisesti. Jos taas nauhaan osuva syöttö ei ole laillinen, tulee syöttäjän syöttää toinen syöttönsä. Jos kyseessä oli jo hänen toinen syöttönsä, menettää pelaaja tällaisessa tilanteessa pisteen.

Pelaamiseen liittyvät säännöt

Nyrkkisääntö on, että joukkue pyrkii pelaamaan pallon vastustajan puoleiselle kentälle. Pelin aikana pallo voi osua pelialueen laseihin tai verkkoseiniin, kunhan se on ensin osunut kerran maahan ja tämän jälkeen pallo voidaan palauttaa vastustajan puolelle. Pallo ei kuitenkaan saa osua kahdesti maahan samalla kentän puolella. Pallon palauttaminen vastustajalle pelialueen lasien kautta on myös sallittua, mutta verkkoseinän kautta palloa ei saa palauttaa vastustajan puolelle. Verkkonauhaosumat eivät ole merkityksellisiä pelin aikana, vaan tärkeintä on saada pallo osumaan vastustajan puoleiseen kenttään.

Joukkue saa pelissä pisteen onnistuessaan lyömään pallon vastustajan puolelle siten, ettei vastustaja onnistu pallon palauttamisessa. Pallon saa myös pelin aikana lyödä siten, että se menee yli taka- tai sivuseinästä vastapuolen kentän kautta. Tällöin se joukkue, joka löi pallon, saa pisteen. Kenttäosuman jälkeen pallo voi osua pelissä kaikkiin kenttärakenteisiin, paitsi valotolppiin, eikä tämä katkaise peliä, vaan peli saa jatkua normaalisti.

Pistelaskuun liittyvät säännöt

Padelissa pisteet lasketaan samalla tavalla kuin tenniksessä eli pelataan 15, 30, 40 peliä, jossa yhden pallo voitto tuo joukkueelle 15 pistettä, kahden pallon voitto 30 pistettä ja kolmen pallon voitto 40 pistettä. Jos pelissä ollaan 40–40-tasatilanteessa, tarvitsee joukkue voittoon kaksi pistettä peräkkäin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos toinen joukkue saa 40–40-tasatilanteessa yhden pisteen, on tällä joukkueella niin sanottu etu pelin voittoon.

padel-kenttä

Kaikki kentät Suomessa

Olemme keränneet yhteen eri kaupunkien pelikenttien tarjontaa.

  • Vantaan kentät
  • Helsingin kentät
  • Tampereen kentät
  • Turun kentät
  • Espoon kentät
  • Oulun kentät
  • Jyväskylän kentät
  • Vaasan kentät
  • Kotkan kentät
  • Salon kentät
  • Hämeenlinnan kentät
  • Järvenpään kentät
  • Keravan kentät
  • Joensuun kentät
  • Kouvolan kentät
  • Kuopion kentät
  • Seinäjoen kentät

Hyödyllisiä linkkejä

Liity padel suomen KLUBIIN ilmaiseksi

Kaikki liittyneet saavat -10% alennuskupongin Padeltarvike.fi -verkkokauppaan

Liity nyt ilmaiseksi Padel Suomen Klubiin niin saat huikeita etuja padeliin: alennuksia, kutsuja tapahtumiin, osallistut arvontoihin sekä saat monia muita etuja.

Liittyminen ei sido sinua mihinkään ja voit milloin vain erota listalta.

Olemme hyvien puolella joten saat meiltä vain padeliin liittyvää sisältöä.